Aronia "Superfood"
Dzisiejszy post poświęcony jest ARONII, ten owoc zdecydowanie zasłużył na miano "superfood" 💜 💜 💜
Jej cudowne właściwości zostały potwierdzone licznymi badaniami. Przypomnę tylko jak ogromnym jest źródłem witamin: 🔸witamin z grupy B, E, C, PP, A, P, 🔸błonnika, pektyn, flawonoidów, 🔸 zawiera antocyjany, 🔸garbniki, które odpowiadają za jej charakterystyczny smak.
Jagody aronii pomagają w leczeniu nadciśnienia, chronieniu przed zawałem serca, miażdżycą, udarem mózgu, chorobą Alzheimera, a nawet przed zwykłym przeziębieniem, czy alergią! 🧡
ARONIA PO ZERWANIU Po zerwaniu, owoce zaleca się włożyć na dobę do zamrażarki. Dzięki temu nalewki, soki, konfitury i dżemy nie będą cierpkie!
SOK Z ARONII🍷 W większości przypadkach dodajemy do soku z aronii wiele cukru... Nie bój się zamienić go na KSYLITOL❗️❗️❗️
Mimo, prozdrowotnych właściwości aronii powinny uważać na nią osoby z: 🔹niskim ciśnienie tętniczym, 🔹nadkwasotą, wrzodami i stanami zapalnymi żołądka oraz dwunastnicy 🔹zakrzepowym zapaleniem żył, żylakami 🔹zaparciami
Soki, konfitury, dżemy, a może nalewki? Napisz w komentarzu w jakiej formie najczęściej spożywasz aronię 😍
